Eşti aici

20 mai, data alegerilor locale anticipate

Este oficial! Comisia Electorală Centrală a decis ca alegerile noi din municipiile Chișinău și Bălți, care vor costa 22 de milioane de lei, să aibă loc pe 20 mai.
Decizia a fost luată după ce fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă și cel al municipiului Bălți, Renato Usatîi au anunțat că renunță la funcții. Motivul invocate de către cei doi au fost același, că se fac presiuni în legătură cu dosarele deschise pe numele lor.
Amintim că, Dorin Chirtoacă este cercetat penal într-un dosar de corupție pe care îl consideră fabricat. El a fost suspendat din funcție în vara anului 2017. De partea cealaltă, fostul primar de la Bălți, controversatul politician Renato Usatîi, a părăsit Moldova de mai bine de un an, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal.
Imediat după ce a fost anunțată data viitoarelor alegeri anticipate în muncipiile Chișinău și Bălți, PSRM a comunicat că își declară disponibilitatea de a participa la scrutinul local anticipat de pe 20 mai. În schimb, PAS a anunțat că va lua o  decizia în acest sens după ședința Consiliului Politic Național.
Până în prezent, doar PPDA și-a anunțat candidatul la funcția de primar al Capitalei, acesta fiind Andrei Năsate. Paradoxal sau nu, însă în timp ce CEC-ul prezenta data alegerilor, câțiva membri ai Platformeii au protestat în fața Instituției. Aceștia au cerut să vină cu propriile lor legi.