Eşti aici

31 de tone de pesticide, evacuate din Moldova

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate azi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Este ultimul lot din cele aproape 1.270 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului „NATO – Parteneriat pentru Pace”.
La evenimentul de încheiere a proiectului a participat și prim-ministrul Pavel Filip, care a subliniat importanța păstrării unui mediu ambiant sănătos.
„Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică  ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus premierul.
În total, din perioada sovietică, în Moldova au rămas peste .7200 de tone de pesticide. Totuși, din 2003, în cadrul proiectului ce a costat 2.2 milioane de euro, pe lângă miile de tone evacuate și distruse în Polonia, alte aproximativ 2.000 de tone au fost nimicite în Franța.
În prezent, pe teritoriul țării noastre mai rămân 4.000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. În acest sens, autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementarea unui proiect, în valoare de un milion de euro, pentru evacuarea acestora.