Eşti aici

9 ani fără Grigore Vieru

Zi tragică pentru cultura moldovenească. Astăzi se împlinesc nouă ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru, unul dintre cei mai iubiţi poeţi români, numit de critici un „Eminescu al Basarabiei”.
Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni, Vieru este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri „Numele tău”, „Aproape” şi „Metafore albastre”. A scris despre și pentru neam, și-a iubit limba și patria, a „strigat” în poeziile sale cele mai mari adevăruri.
Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul este deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.
Grigore Vieru, s-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier. Tragedia s-a produs în timp ce poetul se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu. Grigore Vieru a fost înmormântat în Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.