Eşti aici

Alcoolul se va vinde ca și până acum

Parlamentul a respins azi un proiect de lege prin care se propunea ca agenții economici, care vor vinde produse alcoolice tinerilor de până la 21 de ani, să fie amendați. Documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea parlamentarilor, de și fusese avizat pozitiv de Guvern.

Proiectul propunea amenzi de până la cinci mii de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an, în cazul în care comercianții ar fi vândut băuturi alcoolice tinerilor cu vârsta de până la 21 de ani.

Autorii au motivat că, în prezent, legislația face corelare între atingerea vârstei de majorat și posibilitatea de a cumpăra băuturi alcoolice. Cu toate acestea, așa cum indică cercetările sociologice și psihologice, tânărul în vârstă de 18 ani nu este în măsură să ia o decizie informată cu privire la problema consumului de alcool.

Autorii au argumentat că Republica Moldova se află printre țările cu cel mai înalt nivel al consumului de alcool. Astfel, în ultimii ani, în țară, consumul la o persoană cu vârsta de peste 15 ani constituie 18,2 litri pe an.