Eşti aici

Apa în capitală s-ar putea scumpi

Locuitorii muncipiului Chişinău ar putea plăti mai mult pentru apa de la robinet. Întreprinderea Apă-Canal Chişinău a expediat o solicitare în acest sens Agenţiei Naţionale pentru Reglamentare în Energetică, scrie mold-street.com. Atât administraţia Apă-Canal Chişinău, cât şi conducerea ANRE deocamdată nu oferă cifre concrete, solicitarea urmând a fi publicată pe pagina web a ANRE.

Majorarea este însă inevitabilă în condiţiile în care tarifele nu au fost ajustate deja de opt ani, iar întreprinderea Apă-Canal înregistrează pierderi de sute de milioane lei şi ar putea ajunge în faliment.

În anul 2016, ACC a obținut pierderi financiare de 81 de milioane lei, în scădere cu 45%. Astfel doar în doi ani pierderile au constituit circa 230 de milioane lei.

Un alt factor care ar putea duce la creșetrea prețului pentru apă, este faptul că fără ajustarea tarifelor la costurile reale Apă-Canal Chişinău nu poate beneficia de un credit de circa 65 milioane de euro pentru reabilitarea 200 de kilometri de rețele de apă și canalizare din Chișinău în cadrul Programului de Investiții Prioritare finanțat de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și UE, mai scrie mold-street.com.

ANRE a argumentat neajustarea tarifelor printr-o serie de nereguli şi mai ales cheltuieli exagerate depistate la ACC.

În prezent, locuitorii municipiului Chişinău plătesc cel mai mic tarif din Moldova pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare. Astfel tariful pentru un metru cub de apă este de 9,19 lei, iar pentru pesoanele juridice - aproape 23 de lei.