Eşti aici

Apicultura-afacere cu potențial nevalorificat

În ultima perioadă, numărul apicultorilor din țară, dar și cantitatea de miere exportată este în creștere continuă. Conform ultimului recensământ de toamnă în ramura apicolă, au fost înregistrate peste 195 mii de familii de albine.
Exportul de miere din Moldova din 2006 încoace s-a majorat de circa 14 ori, de la 245 de tone în 2006, la 3 440 tone în 2016. Totuși această afacere nu este valorificată la maxim, deoarece exporturile de miere reprezintă doar 0,6% din totalul livrărilor de mărfuri din Moldova
”Piața Nr. 1 a RM este la moment este România, apoi merge Italia, Franța, Germania. În statele SCI se exportă doar 2-3%, a declarat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor. 
Printre cei care lansează afaceri în apicultură sunt tot mai mulți tineri.
”Anul trecut au fost 5800 de apicultori, acum sunt 6100. Tot mai mulți tineri, dar și oameni de vârsta a doua sunt interesați, prin diferite proiecte să dezvolte apicultura. Cred că din motiv că în ultima perioadă tot mai mult o popularizăm, oamenii sunt interesați”, declară Ion Maxim.
Totuși din cei circa 6100 de apicultori care activează în prezent în țara noastră, doar în jur de 60 au solicitat în 2017 subvenții.