Eşti aici

Așteptații bani Europeni, nu vin anul ăsta

Moldova nu va primi în acest an așteptata tranșă din acordul de 100 de milioane de euro cu Uniunea Europeană, deoarece nu a îndeplinit cerințele convenite în schimbul ajutorului financiar, a afirmat vineri premierul Pavel Filip, transmite Reuters.

În iunie, UE a acceptat să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme.

„Nu vom primi bani în 2017, dar cu siguranță îi vom primi anul viitor”, le-a declarat Filip jurnaliștilor străini, explicând că Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru a debloca finanțarea.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat aflat la guvernare.

UE a informat că o precondiție de bază pentru asistența financiară este respectul pentru procesul democratic și statul de drept.