Eşti aici

Chișinăul rămâne centrul actelor de corupție

Centrul Național Anticorupție și-a prezentat astăzi bilanțul pentru 2018, iar din datele oferite, Chișinăul rămâne centrul actelor de corupție, nu mai puține de 471, dintr-un total de 719 infracțiuni. Capitala este urmată în acest clasament de municipiul Bălți, cu 55 de cazuri, și UTA Găgăuzia, cu 36 de infracțiuni de acest fel.
Ce ține de actele de corupții în instituții, cele mai des vizate de CNA au fost Autoritățile Publice Locale și primăriile, de 80 de ori.
Multă mită s-a cerut sau s-a luat și în Instituțiile Ministerului Sănătății și Muncii, unde au fost înregistrate 60 de cazuri.
La capitolul subiecți ai actelor de corupție în 2018, aici vorbim de 42 de primarii și vice-primarii, 40 de medici și 71 de lucrătorii din domeniul sănătății, în timp ce în sectorul privat, prim-planul l-au ținut 168 de persoane fizice.
Menționăm că potrivit CNA, cele mai răsunătoare cazuri din acest an, au fost „Tomograf 1” și „Tomograf 2” din domeniul sănătății, dosarul în care sunt învinuite 60 de persoane care au creat o schemă de colecatare de bani de la studenţii Academiei de Studii Economice pentru susţinerea examenelor. Printre dosarele răsunătoare este şi cel al „mitei pentru judecători”, când CNA a reţinut mai mulţi magistraţi, avocaţi, un procuror şi un medic, bănuiţi că ar fi pretins şi dat bani pentru muşamalizarea unor dosare.