Eşti aici

Corupția și justiția, o problemă veche a Moldovei

Corupția și justiția continuă să fie o problemă în țara noastră, iar situația penitenciarelor nu ajuns nicidecum la standardele europene. Cel puțin asta reiese dintr-un raport al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectării drepturilor omului, realizat pe anul 2018.
Același raport mai arată că independența judecătorilor este sub semnul întrebării, mulți dintre ei fiind puși sub presiune, iar presa nu a avut acces la multe din procesele de judecată ale unor persoane implicate în acte grave de corupție.
Închisorile, constată Departamentul de Stat american, nu sunt la nivelul standardelor internaționale. Multe dintre ele sunt supraaglomerate, iar deținuții sunt supuși unor acțiuni de tortură atât în închisoare, cât și în instituțiile de psihiatrie.
Nici instituțiile de presă nu au scăpat de presiuni. Jurnaliștii, mai ales cei de investigație, au fost fie hărțuiți, fie intimidați, după ce ar fi publicat materiale compromițătoare la adresa unor politicieni.
În final, raportul mai constată și îngrădiri ale drepturilor opoziției, a cărui acces în diferite regiuni ale țării a fost îngreunat de reprezentanții administrațiilor locale sau de forțele de ordine.