Eşti aici

Cresc exporturile în România

România, Rusia, Ucraina și Germania au fost principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova în anul 2016. Aceasta reiese din datele finale ale conturilor internaționale ale țării noastre pentru anul trecut, publicate de Banca Națională a Moldovei. Cea mai mare creștere a exporturilor să înregistrat în țara vecină România.

Exporturile de bunuri din Moldova s-au cifrat la 1,5 miliarde de dolari, din care 56.6 la sută au fost orientate către țările Uniunii Europene. 27.5 la sută au fost destinate țărilor CSI și, respectiv, 15.9 la sută  au consemnat exporturile către alte țări.

Dinamica exporturilor în Uniunea Europeană a înregistrat o majorare de 10.4 la sută, determinată, în special, de creșterea exporturilor către România – cu 23.2 la sută, ca urmare a majorării cu 36.8 la sută a exportului de produse agroalimentare și Bulgaria – de 2.6 ori. 

O tendință evolutiv opusă au înregistrat exporturile către CSI, care au continuat și în anul 2016 tendința descendentă, scăzând cu 15.8 la sută în raport cu 2015.