Eşti aici

De săptămâna viitoare va fi emisă o nouă bancnotă

Vom avea bancnote de 5 lei, modernizate. Începând cu 11 decembrie Banca Națională a Moldovei va pune în circulație o nouă bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei. Asta după ce decizia a fost publicată azi în Monitorul Oficial. Conform documentului, bancnota modernizată, cu valoarea nominală de 5 lei, va fi acceptată în toate tipurile de plăți fără restricții.
Bancnota, care va avea elemente noi de siguranță, va fi eliberată în circulație treptat, pe măsura epuizării stocului de bancnote emise în perioada anilor 1994-2013, scrie moldpres.
Totodată, bancnotele de 5 lei, emise în perioada anilor 1994-2013, vor continua să fie mijloc legal de plată, pe teritoriul țării noastre, în paralel cu punerea în circulație a celei modernizate și vor fi retrase treptat.
Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5–7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare, contrafacere a monedei naționale, fiind determinată, de asemenea, de uzarea bancnotelor.