Eşti aici

Decizie finală! Salariile cresc cu 10 la sută

Peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării vor avea salarii mai mari cu 10 la sută. Se vor mări și salariile militarilor, polițiștilor și ale altor angajați din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice. Un proiect de lege în acest sens, prin care a fost majorat salariul de bază, a fost aprobat de Parlament, în lectură finală.

Majorarea va fi aplicată în două etape – retroactiv pentru angajații instituțiilor de învățământ, inclusiv a școlilor sportive, adică începând cu luna septembrie, iar pentru salariații din alte domenii de activitate – din 1 ianuarie 2018. Costul total al majorărilor constituie circa 337 de milioane de lei pentru un an.

Astfel, salariul tarifar pentru categoria I de salarizare va fi de 1.100 lei, în creștere cu 100 de lei și, respectiv, se majorează cuantumul salariilor de bază pentru toate categoriile de salarizare din Rețeaua tarifară unică. Prin urmare, salariile de funcție pe categoriile de salarizare se majorează progresiv, de la 100 de lei, pentru angajații salarizați pe categoria I și până la 200 de lei, pe categoria de salarizare 25.