Eşti aici

Deputații pot modifica Legea sistemului judecătoresc

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru modificarea Constituției în privința sistemului judecătoresc.
Iniţiativa Guvernului nu depăşeşte limitele de revizuire impuse de legea Supremă şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului, au stabilit azi magistrații Înaltei Curți.
Proiectul de lege vizează revizuirea Constituției prin operarea unei serii de amendamente constituționale referitoare la sistemul judecătoresc.
Astfel, dacă în prezent legislația prevede că judecătorii sunt numiți pe o perioadă de cinci ani, proiectul Guvernului prevede excluderea acestui termen și numirea judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.
Proiectul de lege mai prevede ca judecătorii CSM să fie numiți în funcție similar judecătorilor din Curțile de Apel și judecătorii, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. Potrivit normei propuse, judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii.
Proiectul mai prevede consultarea în mod obligatoriu a Consiliului Superior al Magistraturii în procesul elaborării, examinării și aprobării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare instanțelor judecătorești.