Eşti aici

Dodon cere demiteri și retrogradări

Președintele ţării, Igor Dodon, a semnat un Ordin prin care le interzice militarilor moldoveni să participe la orice gen de activități înafara țării, fără un acord prealabil din partea sa. Decizia sefului statului vine dupa ce Guvernul si Ministerul Apararii au facut abstractie de interdictia pusa de Dodon militarilor moldoveni ce tine de participarea acestora la aplicatiile militare din tara vecina.

Amintim că Igor Dodon le-a interzis celor 57 de militari să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina, care se desfășoară anual începând din 1986. Șeful statului nu a aprobat participarea efectivului Armatei Naționale la acest „exercițiu multinațional” și a solicitat contramandarea pregătirilor. Însă Guvernul a deblocat această situație și a permis militarilor să participe. 

Potrivit lui Dodon, Guvernul a interpretat prevederile legale atunci când a aprobat hotărârea ca militarii să meargă la stagiu în Ucraina. Totodată, șeful statului a subliniat că va insista pe inițierea demisiei viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura.

De asemenea, şeful statului a cerut premierului să-l demită pe ministrul Apărării şi a mai cerut retrogradarea ofiţerilor care au organizat plecarea militarilor la exerciţiile din Ucraina.

Totodată, Dodon i-a adresat un mesaj prim-ministrului Pavel Filip.

La toţi sau nu, încă nu-I clar, dar e cert că premierul Filip nu a comentat spusele preşedintelui. A făcut-o însă colegul său de partid, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Candu nu s-a oprit aici.

La exercițiul militar „Rapid Trident” din Ucraina, participă de asemenea militari americani și din alte țări membre ale NATO și din Parteneriatul pentru Pace.