Eşti aici

An electoral, pensii majorate mai devreme

Pensiile se vor majora mai devreme pentru cei pensionați în ultimii cinci ani.
Cabinetul de miniștri a decis astăzi că pensiile de limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi valorizate mai devreme. Începând cu 1 aprilie 2018, pensiile se vor majora pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, iar cu 1 octombrie 2018 - pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014-31 martie 2017. Aceste etape de valorizare erau preconizate inițial să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.
De valorizarea pensiei vor beneficia circa peste 130.700 de beneficiari de pensie pentru limita de vârstă și circa 21.260 de beneficiari de pensii de dizabilitate.  Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Pentru această măsură sunt necesare sumele de 199,3 milioane lei în cazul pensiilor pentru limita de vârstă și 27,8 milioane lei pentru pensiile de dizabilitate.
O altă modificare aprobată astăzi, este acordarea dreptului la pensie pentru limita de vârsta în condiții avantajoase, pentru persoanele angajate la locuri de muncă nocive și foarte grele. Pentru a beneficia de astfel de pensii, persoanele trebuie să realizeze un stagiu la locurile de muncă încadrate în condiții avantajoase de minim 10 ani, atât pentru bărbați cât și pentru femei, din stagiu complet de cotizare. Pentru această inițiativă este necesară anual 1,8 milioane de lei.