Eşti aici

Fără învinşi şi câştigători la referendum

Referendum fără învinşi şi cîştigători! Deşi plebiscitul local privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu a fost validat din cauza prezenţei reduse la urne, rezultatele arată că cei care au venit la vot sunt pentru demiterea primarului. Astfel, din numărul total de participanți la plebiscit, 87% din chișinăuieni au votat pentru revocarea lui Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 13% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul este nevalabil pentru că la acesta s-a prezentat un număr insuficient de alegători, doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele de vot.

Din punct de vedere procentual, cel mai masiv au votat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă alegătorii din sectorul Râșcani al capitalei. Acolo 92% dintre participanți au votat pozitiv. Locuitorii sectorului Centru al capitalei au votat pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă în proporție de 91% de alegători, urmați de cei din sectoarele Buiucani – 89%, Ciocana – 89% și Botanica – 82. În suburbii, rata alegătorilor care au ales opțiunea „pentru” revocarea primarului a fost de 75%.

În aceste condiții, situația în municipiul Chișinău nu se schimbă prea mult. Asta deoarece, chiar dacă referendumul a eșuat, Dorin Chirtoacă rămâne și în continuare suspendat din funcție din cauza proceselor de judecată în care este implicat, iar primăria va fi condusă de viceprimarul cu atribuții de primar general interimar al municipiului, Silvia Radu.

Amintim că pentru validarea din punct de vedere al participării la urnele de vot a referendumului, la acesta trebuiau să se prezinte cel puțin 216 mii de alegători, ceea ce constituie 1/3 din numărul total de peste 650 de mii de alegători incluși în listă.