Eşti aici

Fructe autohtone pe masa elevilor

Programul național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete urmează a fi lansat în luna octombrie. Cel punțin asta promite Guvernul, potrivit căruia scopul acestuia este sporirea consumului regulat de fructe în rândul copiilor și susținerea producătorilor autohtoni.

Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc în cadrul ședinței grupului de lucru, constituit în scopul elaborării și implementării programului de care vor beneficia elevii claselor primare și gimnaziale din toate instituțiile preuniversitare din țară, inclusiv cele private, și care va fi susținut de Guvern anual.

La prima etapă de implementare a programului se va limita doar la mere, iar ulterior elevii vor fi asigurați și cu alte fructe sezoniere, care sunt recoltare la noi în țară. Fructele vor fi procurate doar de la producătorii autohtoni în urma unui examen fito-sanitar, care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea cerințelor înaintate pentru standardele fructelor.

Conform calculelor, până la finele anului curent, pentru asigurarea zilnică a celor circa 340 mii de elevi din clasele primare și gimnaziale cu mere sunt necesare circa 1700 de tone, iar pentru întreg anul școlar această cantitate poate ajunge la peste 3500 tone.