Eşti aici

Gaz cu mai scump cu 25% pentru Moldova

Moldova ar urma să achite cu 25% mai mult pentru gazul metan venit din Rusia, informează mold-street.com, care scrie că prețul de import a al gazului livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, volumul importat a crescut și el cu aproape 9%.
Deocamdată, nu se știe dacă aceste creșteri ale prețurilor ar putea să afecteze și buzunarele moldovenilor. Într-o intervenție pentru Radio Chișinău, directorul ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că dealer-ul local de gaze, Moldovagaz, nu a solicitat încă creșterea prețului pentru consumatori, dar nu exclude că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând.
În 2018 în Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult decât în 2017, adică cu apoape 96 milioane metri cubi.
La începutul lui februarie curent, șeful statului, Igor Dodon, a avut o discuție cu președintele companiei rusești „Gazprom”, Alexei Miller, în cadrul căreia a cerut să examineze posibilitatea de a acorda Republicii Moldova o reducere de 25% la prețul actual pentru gaz.