Eşti aici

Întâlnirea dintre Trump și Kim, un moment de cotitură

Donald Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit în sfârșit, iar strângerea de mână a celor doi a devenit una istorică. Este prima de acest fel dintre un președinte american și un lider nord-coreean. Această imagine simbolică și de neimaginat, după decenii de tensiuni asupra ambițiilor nucleare ale Coreei de Nord, a marcat deschiderea unui summit provocator nu doar pentru Asia, ci și pentru întreaga lume.
„Mă simt grozav, vom avea o discuţie foarte bună şi cred că şi mult succes. Va fi un succes de proporţii. Onoarea este de partea mea. Sunt sigur că vom avea o relaţie minutată. Nu am nicio îndoială”, a declarat Trump.
„Nu a fost uşor să ajungem aici...Vechile prejudecăţi şi practici au fost nişte obstacole în drumul nostru, dar le-am depăşit pe toate şi suntem astăzi aici”, a completat și liderul nord-coreean.
America aşteaptă de la Coreea de Nord paşi clari şi ireversibili pe drumul eliminării arsenalului nuclear. În schimb, nord-coreenii ar dori retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, înainte de orice înţelegere.