Eşti aici

Între doi și cinci copii dispar zilnic în Republica Moldova

De la începutul anului 478 de copii din țara noastră au abandonat domiciliul sau forma de protecție a copilului de unde aceștia au fost plasați. Dintre aceștia 251 de au fost fete, iar 227 – băieți. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, zilnic în țara noastră sunt înregistrate între două și cinci cazuri de dispariție a copiilor.
332 de copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 89 de copii - timp de 48 ore și 118 copii au fost găsiți peste 48 ore.
Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.
În această perioadă, au fost inițiate 23 cauze penale pentru exercitarea necorespunzătoare a obligaţiilor părinteşti, ceea ce se pedepsește cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei.
În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat Poliţia, apelând serviciul 112 sau inspectoratele de poliţie teritoriale.