Eşti aici

Măsuri drastice pentru rușii din letonia

Parlamentul Letoniei obligă minoritatea rusă să treacă la învățământul în limba de stat. Astfel, Legislativul de la Riga a aprobat proiectul de lege cu privire la transferul școlilor minoritare începând cu anul 2020 în sistemul de predare a celor mai multe discipline în limba de stat a Letoniei. Ministrul leton al Educației a declarat că reforma lingvistică nu convine doar unui singur rus, și anume, președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
„Există un rus căruia într-adevăr nu îi place această reformă. Și el bântuie acum prin Moscova acoperită de 55 cm de zăpadă și îi este greu. Este domnul Putin. Lui și Kremlinului nu le place această reformă, deoarece ea va uni societatea noastră și va reduce în mod semnificativ partea din societate care este deschisă propagandei Kremlinului”, a explicat ministrul.
Populația Letoniei este de aproximativ două milioane de persoane, din care aproximativ 27% sunt etnici rusi. În 2011 în Letonia existau 290.660 de rezidenți fără cetățenie letona, însemnând 14,1% din totalul rezidenților, în principal ruși care au sosit după ocupația din 1940 și urmașii lor exclusivi.