Eşti aici

O echipă de experți FMI, din nou, la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional a venit, din nou, la Chișinău, într-o vizită de două săptămâni pentru a efectua cea de-a treia evaluare a Programului cu Moldova. De acest lucru depinde dacă țara noastră va prima sau nu, în continuare, cea de-a patra tranșă din creditul Fondului.
Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu acestea despre politicile macroeconomice pe viitor.
Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la șapte noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 187 de milioane de dolari, sumă din care 83 milioane au fost deja debursate. Două treimi din acest credit este acordat în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele lui 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani.
Restul banilor sunt acordați în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii, la moment, este 1,8%, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.