Eşti aici

PPDA, cere referendum pentru anularea mixtului

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Parlamentului ca în termen de 15 zile să stabilească data unui referendum legislativ pe subiectul anulării noii modalități de alegere a deputaților.

Liderul PPDA Andrei Năstase, declară că în urma modificării Codului Electoral, a fost încălcat principiul reprezentativității procesului electoral.

PPDA susține că jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate, iar sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri.

În plus, politicianul a menţionat că printre riscurile generate de modificările electorale, în special în ceea ce ține de circumscripțiile uninominale, figurează manipularea și influențarea rezultatului votului în favoarea propriilor candidați, utilizarea resurselor administrative, coruperea alegătorilor sau șantajul candidaților partidelor de opoziție .

Liderul Platformei DA a cerut aplicarea art. 2 din Constituția Republicii Moldova, care prevede că Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, precum și a art. 75 din Legea Supremă, care stipulează că cele mai importante probleme ale societății și ale statului sunt supuse referendumului.