Eşti aici

Presa rusă: Plahotniuc acuzat de crimă

Liderul PD, Vladimir Plahotniuc este cercetat penal de ruși pentru omor. Cel puțin asta scrie site-ul rosbalt.ru. Potrivit acestuia, Comitetul de anchetă rus l-a acuzat de omor pe liderul PD și a cerut într-o instanță din Moscova mandat de arest pe numele acestuia.
Rosbalt.ru scrie citând surse din cadrul organelor ruse de anchetă, că Plahotniuc este acuzat de omorul, cu deosebită cruzime, a mai mult de două persoane, în cadrul unui grup organizat, pe motive de ură națională, politică, ideologică și rasială.
Sursele Rosbalt nu au oferit mai multe detalii din ancheta, dar au precizat că aceste crime au fost comise în afara teritoriului Federației Ruse. Crima, care viza Rusia și în legatură cu care era amintit numele lui Plahotniuc, este tentativa de asasinat a bancherului rus Gherman Gorbunțov, produs în 2012 în Londra.
Totuși, sursele Rosbalt din cadrul organelor de anchetă ruse susțin că, cel mai probabil, tentativa de asasinare a lui Gorbuntov nu este legată a de denunțul acestuia, ci de o altă istorie. Inainte de a se muta la Londra, bancherul a cumpărat un pachet de acțiuni ale băncii moldovenești Universalbank, iar ulterior a ajuns la un conflict cu un alt acționar.
Ca reacție, Partidul Democrat din Moldova cere Ministerului de Externe al Moldovei să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna acţiunile de hărţuire politică a mai multor oficiali moldoveni.  Formațiunea mai spune că aceste acțiuni au luat aploare după ce au fost înregistrate progrese în investigarea laundromatului rusesc.
„Având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni, PDM va informa instituţiile internaţionale în legătură cu noile abuzuri comise de Federaţia Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali şi parlamentari ai Republicii Moldova. Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.