Eşti aici

Prețurile la mezeluri ar putea crește

Deficitul de carne de porc ar putea influența prețurile la mezeluri. Această situație s-a creat din cauza virusului de pestă porcină din Ucraina, motiv pentru care au fost interzise importurile de carne din țara vecină. Astfel, cel mai mult au de suferit procesatorii moldoveni, care importau materie primă pentru industria mezelurilor.  

Și, parcă această problemă nu ar fi fost de ajuns. Fermierii autohtoni au redus volumul producției din motive diferite. Patronatul întreprinderilor procesatoare de carne au expediat primului ministru, dar și unor șefi de ministere o scrisoare în care se vorbește despre un posibil deficit pe piața cărnii de porc, care se va solda cu majorarea prețului pentru această materie primă dar și, inevitabil, creșterea prețurilor la producția finită. 

Din cauza pestei porcine ce bântuie Ucraina de aproape un an, a fost interzis importul cărnii din această țară, până nu demult fiind principalul exportator de carne de porc în Moldova. Drept urmare, procesatorii de carne vor fi nevoiți să cumpere de pe piața europeană, însă deja achitând taxele vamale, care constituie 20% din prețul cărnii importate plus 200 de euro. Bineînțeles, că, în aceste condiții, prețurile produselor din carne vor crește. Din aceste considerente, procesatorii solicită Guvernului inițierea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotei de import liber a cărnii.