Eşti aici

PROBLEMELE DE IMAGINE PENTRU LEANCĂ, CONTINUĂ

După Banca Mondială, şi Fondul Monetar Internaţional a dezminţit declaraţiile fostului premier. Proaspătul vicepreşedinte al Parlamentului a menţionat acum câteva zile că garanţiile acordate în 2014 Băncii Naţionale de către Guvernul pe care îl conducea au fost consultate cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Într-o declaraţie remisă presei, reprezentantul permanent al FMI în Moldova precizează însă că instituţia a avut cu regularitate consultări cu autorităţile privind subiectele legate de restructurarea celor trei bănci, dar Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI.

Săptămâna trecută, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că Iurie Leancă va face puşcărie, deoarece este unul dintre vinovaţii de devalizarea sistemului bancar din Moldova.

În scurt timp, Iurie Leancă a avut o reacţie în care l-a acuzat pe Andrei Năstase de populism şi a spus că deciziile sale de pe vremea cînd fusese premier au fost consultate cu BM şi FMI. Acum ambele insitituţii au negat. Leancă încă nu comentat reacțiile Instituțiilor străine.

Amintim că Guvernul condus de Leancă a votat în septembrie 2014, posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. Ulterior, în noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci falimentate.