Eşti aici

Proiectul bugetului de stat, a fost aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat marți proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Acesta prevede o creștere economică de 3%. De asemenea, exporturile ar urma să se majoreze cu 8%, iar importurile - cu 6%.

Proiectul indică venituri la bugetului de stat de 36,6 miliarde de lei (creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul curent). Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, având o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se măresc pe baza majorării planificate a salariilor și pensiilor și a altor măsuri din Educație și domeniul protecției sociale.

Proiectul mai prevede cheltuieli pentru Fondul rutier de 1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural - 900 milioane de lei, Fondul național de dezvoltare regională - 200 milioane de lei, Fondul de eficiență energetică - 50 milioane de lei.

Guvernul prevede majorarea investițiilor pentru anul 2018, când vor derula circa 54 de proiecte finanțate din exterior, pentru implementarea acestora fiind alocate 4,3 miliarde de lei sau dublu față de 2017.

„Principalele direcții de investiție pentru anul 2018 sunt: programul în sectorul drumurilor - 2,4 miliarde de lei, o sumă foarte consistentă, astfel ca anul viitor să venim cu o relansare a proiectelor de renovare a drumurilor. Pentru construcția penitenciarului din Chișinău se vor aloca 133 de milioane de lei, pentru agricultura competitivă - 115 milioane de lei și procurarea ambulanțelor -273 milioane de lei. Alte două direcții de investiții vor fi proiectele sociale și majorarea salariilor, în special în domeniul educației”, a declarat Octavian Armașu, ministrul Finațelor.

Deficitul bugetului de stat pentru 2018 este estimat la 4,7 miliarde de lei.

Cabinetul de miniștri a aprobat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și proiectul Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018.

Parlamentul urmează să se expună asupra proiectelor.