Eşti aici

Putin și Trump, diplomatici la summit-ul de la Helsinki

Primul summit ruso-american din ultimii opt ani a adus puține rezultate concrete, dar Donald Trump a repetat, citându-l pe Vladimir Putin, că Rusia nu a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 pentru că nu avea motive.
Astfel, după trei ore de discuţii, doar cu translatorii, președintele american și cel rus au spus că au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria şi arsenalul militar, inclusiv despre scutul antirachetă amplasat în România.
Totodată, alături de Putin, Trump şi-a învinuit propria ţară, consideră experții, după ce a afirmat că toată ancheta cu privire la amestecul Rusiei în alegeri e o mare greşeală. Iar relaţia dintre cele două țări a devenit mai rea ca niciodată, din cauza anilor de prostie americană.
Declarațiile celor doi șefi de stat au scandalizat clasa politică americană, chiar în rândul republicanilor, cei care l-a susținut pe Trump la prezidențiale, unde există îngrijorare cu privire la „slăbiciunea” manifestată de cel de-al 45-lea președinte, pe care l-au acuzat de tratarea omologului său rus mai degrabă ca pe un aliat decât ca pe un adversar.