Eşti aici

Referendumul Republican a fost validat

Referendumul republican consultativ, desfășurat concomitent cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, a fost validat de către Curtea Constituțională.
Potrivit deciziei, din totalul de 2.803.608 de persoane înscrise în listele electorale de bază, la vot au participat 1.144.261 de alegători sau 39,78%, dintre care 744.529 au votat „Pentru” la întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Pentru revocarea candidaților din funcție, în caz că nu-și îndeplinesc obligațiunile, 802.206 persoane au votat, cu un total de 1.143.397 de participanți.
Inițiativa desfășurării referendumului i-a aparținut Partidului Democrat, care, în noiembrie, 2018, a anunțat despre intenția organizării unui referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare.
Spre deosebire de referendumul constituțional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia Parlamentului pentru a aplica voinţa exprimată de alegători. Cu alte cuvinte, pentru ca ceea ce s-a întrebat la referendum să fie aplicat în lege, e nevoie de modificarea Constituției, iar Legea Supremă a țării se votează cu votul a cel puțin 67 de deputați, lucru foarte puțin probabil în actualele condiții, cînd nici un partid din noul Parlament nu deține nici pe de parte acest număr de deputați.