Eşti aici

Scandal între bisericile de la Moscova și Kiev

Confruntările militare și politice dintre Moscova și Kiev din ultima vreme și-au pus amprenta și asupra relațiilor dintre bisericile dintre cele două părți, scandalul fiind alimentat și de Istanbul. Patriarhia Constantinopolului a recunoscut Biserica Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, decizie ce va stârni în mod sigur iritarea Moscovei, care a și anunțat că va rupe legăturile în acest sens.
Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.
Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.
Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au devenit reci odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene, marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, 2014.