Eşti aici

Statistica exporturilor în creștere

Exporturi mai mari în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. Cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit sursei, în lunile ianuarie-iulie curent, exporturile de mărfuri au atins cifra de aproximativ 1200 de milioane de dolari, asta în timp ce în aceiași perioadă a anului trecut, valoarea exporturilor a înregistrat o scădere de aproape 14 la sută. 

Astfel, în diagrama exporturilor Moldovei, Uniunea Europeană deține o cotă de peste 60 la sută, în timp ce țările CSI au o pondere de doar 20%. Printre țările în care s-a înregistrat majorări considerabile, se numără România, Rusia, Turcia, Germania, Bulgaria și Spania.

Astfel, comparativ cu 2016 s-au înregistrat majorări la exportul semințelor și fructelor oleaginoase, legumelor, băuturilor alcoolice și cele nealcoolice, produselor lactate, precum și a cerealelor și preparatelor pe bază de cereale.

Cu toate acestea, această statistică a suferit și câteva scăderi în primele șase luni ale acestui an. Printre produsele mai puțin exportate din Moldova se numără, zahărul, mierea, animale vii, produsele de înfrumusețare, precum și articolele din lemn și plută.