Eşti aici

Statistică: Numărul şomerilor este în creștere

Numărul şomerilor a crescut cu peste 15 la sută în ultimul an, iar rata şomajului a ajuns la 3,4% în trimestrul III, faţă de 2,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații – 55,3% din total șomeri și persoanele din mediul urban – 77,3%.
Potrivit statisticii, în primele 3 luni ale anului curent, populația ocupată a constituit 1 milion 264 mii de persoane, în descreștere cu 2,6 la sută față de perioada similară a anului trecut. Numărul persoanelor ocupate la sate a fost mai mare față de cei din orașe.
În perioada de raport, în sectorul agricol au fost implicați peste 35% din populație. Din aceștia, 46 la sută îl constituie persoanele ocupate cu producerea produselor agricole pentru consumul propriu. Față de anul trecut, numărul populației ocupate în agricultură s-a micșorat cu circa 35 de mii.
În activitățile non-agricole au fost ocupate 819 mii persoane, la nivelul anului 2016. Ponderea persoanelor ocupate în industrie și în construcții la fel a scăzut în medie cu 12%.
Numărul șomerilor, a crescut față de anul trecut  cu aproximativ 6 mii de persoane. În rândul  tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, rata șomajului a constituit circa 7%.