Eşti aici

Tensiuni în spațiul aerian al Marii Negre

Un avion de vânătoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoaştere, în zona internaţională a Mării Negre, a fost trimis de Rusia,  au anunțat Statele Unite, care denunţă astfel o acţiune „iresponsabilă” a Moscovei.
Incidentul a avut loc luni. Avionul rusesc a trecut la viteză mare prin faţa aeronavei americane, la o distanţă mică. Momentele au fost surprinse de camerele video instalate la bordul aeronavei americane.
„Un EP-3 american a fost interceptat deasupra Mării Negre de un Su-27 rusesc care a pus piloţii şi echipajul în pericol. Aparatul SUA a operat în acord cu legea internaţională şi nu a provocat această activitate rusească”, este mesajul publicat de marina americană.
„Chiar dacă armata rusă are dreptul de a efectua manevre în spaţiul aerian internaţional, această interacţiune a fost iresponsabilă. Ne aşteptăm să respecte standardele internaţionale concepute pentru garantarea siguranţei şi evitarea incidentelor, inclusiv Acordul din 1972 privind Prevenirea incidentelor în zonele maritime internaţionale”, se mai arată în comunicat.
Acum nouă luni, tot deasupra Mării Negre, un alt avion de recunoaștere american a fost interceptat de un Su-27 rusesc, o survolare care a durat mai bine de două ore.