200 de cabinete ginecologice, inaugurate în 71 de instituții de asistență medicală primară din întreaga țară
Accesul femeilor din țara noastră la servicii ginecologice moderne va deveni mai rapid și calitativ. Se întâmplă după inaugurarea a 200 de cabinete ginecologice în 71 de instituții de asistență medicală primară din întreaga țară. Investiția totală în proiect este de aproximativ 12 milioane de lei. Evenimentul de inaugurare s-a desfășurat la Centrul de Sănătate Costești.
„Prezența dumneavoastră este un semn de recunoaștere a importanței asistenței medicale primare, deoarece anume asistența medicală primară este piatra de temelie într-un sistem de sănătate accesibil și eficient. Anume medicul de familie, cu echipa sa, furnizează serviciile în sănătatea reproductivă, asistența antenatală și postnatală, planificarea familială, precum și screening-ul cervical.”
Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Svetalana Nicolaescu, a subliniat importanța acestui proiect pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova.
SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Inaugurarea a 200 de cabinete pentru examinarea ginecologică în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară. Acest proiect reprezintă un pas esențial în asigurarea accesului echitabil la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă pentru toate femeile din țara noastră. Modernizarea infrastructurii medicale este una din prioritățile Ministerului Sănătății, stabilită în obiectivele din Strategia Națională Sănătatea 2030.”
La rândul său, reprezentantul UNFPA în Moldova, Karina Imerlishvili, a subliniat importanța accesului la servicii de sănătate de calitate pentru toate femeile, inclusiv pentru cele cu necesități speciale.
KARINA IMERLISHVILI, reprezentant UNFPA în Moldova: „Asistența medicală primară este fundamentul unor servicii de sănătate accesibile și eficiente. Serviciile de asistență medicală primară sunt adesea prima oprire pentru a salva vieți.”
În același timp, o pacientă a Centrului de Sănătate Costești, beneficiară a serviciilor modernizate, a exprimat mulțumiri pentru noile echipamente.
„Echipamentele performante cu care ne-au dotat mă ajută pe mine, în special pe persoanele ca mine, să primim confort și încredere la consultațiile medicale.”
Modernizarea cabinetelor a fost posibilă datorită unui parteneriat strategic între Ministerul Sănătății și UNFPA, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene și al Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație al guvernului SUA.