Maia Sandu: „Moldova dorește aderarea la UE „cât mai curând posibil”

Moldova dorește aderarea la UE „cât mai curând posibil” ca protecție împotriva amenințării din partea Rusiei și speră într-o decizie de începere a negocierilor „în următoarele luni”, a spus președintele Maia Sandu pentru AFP, într-un interviu.

Mica națiune de 2,6 milioane de oameni, amplasată între România și Ucraina devastată de război, va organiza pe 1 iunie primul său summit major al Europei extinse, aducând liderii tuturor celor 27 de țări UE cu 20 de vecini ai blocului.

Agresiunea declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat securitatea noastră națională și ne-a creat un mediu incert, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat săptămâna aceasta la Reykjavik, în Islanda.

Potrivit șefei statului, cetățenii și antreprenorii țării noastre continuă să se lupte cu repercusiunile economice ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale. Președinta a mai precizat că cel mai bun mod de a consolida democrația și libertatea în Republica Moldova îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.

(Maia Sandu, președintele Republicii Moldova)

Democrația noastră este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care ne confruntăm în prezent. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru regiune pentru anii următori. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană”.

Precizăm, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat, în Islanda, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei al șefilor de state și de guverne.

Cel de-al treilea Summit a avut loc la Varșovia în mai 2005, atunci când liderii celor 46 de țări membre au redefinit prioritățile organizației pentru următorii ani.

În marja celui de-al patrulea summit al CoE, convocat la Reykjavik, Islanda, președintele Maia Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale cu șefi de state și de guverne pentru a avansa agenda europeană a Republicii Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata