Comisia Europeană a anunțat că va boicota reuniunile informale găzduite de Ungaria

Comisia Europeană a anunțat că va boicota reuniunile informale găzduite de Ungaria în perioada în care această țară deține președinția rotativă a UE, după ce prim-ministrul pro-rus al Ungariei, Viktor Orbán, a organizat o serie de reuniuni necinstite cu lideri străini cu privire la Ucraina, care i-au înfuriat pe partenerii săi europeni.

Ministrul suedez al finanțelor, Elisabeth Svantesson, a reacționat marți la această decizie, declarându-se „atât furioasă, cât și destul de tristă cu privire la începutul președinției ungare”. Ea a adăugat în continuare că vizita lui Orbán la Moscova a fost „o insultă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate celelalte 26 de state membre”.

Elisabeth Svantesson, ministrul suedez al Finanțelor: „Sunt atât furioasă, cât și destul de tristă cu privire la începutul președinției ungare. Dl Orbán s-a dus la Putin la Moscova, este o insultă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate celelalte 26 de state membre. Și este, de asemenea, îngrijorător faptul că președinția ungară nu pune Ucraina ca una dintre principalele priorități în programul lor de lucru. Probabil că aceste două lucruri se leagă. Și asta mă face destul de supărată”

Decizia extrem de neobișnuită ca președintele Comisiei Europene și alți înalți oficiali ai instituției să boicoteze reuniunile de la Budapesta a fost luată ”în lumina recentelor evoluții care marchează începutul președinției ungare (a UE)”, a postat luni pe X purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.

Ministrul ungar de finanțe, Mihaly Varga, a reacționat la acest anunț, în timp ce sosea la o reuniune la Bruxelles, afirmând că ”președinția ungară rămâne angajată într-o cooperare sinceră cu toate statele membre și instituțiile”.

Mihaly Varga, ministrul ungar de Finanțe: „Președinția maghiară își menține angajamentul față de cooperarea sinceră cu toate statele membre și instituțiile. Astfel, acestea au fost invitate la evenimentele președinției, desigur, pentru a găsi soluții comune și pentru a rezolva problemele comune ale Uniunii Europene. Acesta este obiectivul nostru. Și, desigur, ei sunt liberi să decidă să participe sau nu la evenimentele noastre. Dar sunt absolut sigur că va exista un nivel ridicat de participare la evenimente”.

Ungaria a preluat rolul rotativ de șase luni la 1 iulie și, de atunci, Orbán a vizitat Ucraina, Rusia, Azerbaidjan, China și Statele Unite în cadrul unui turneu mondial pe care l-a prezentat drept „misiune de pace” menită să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata