51 de milioane de sud-coreeni sunt chemați la un exercițiu de apărare civilă, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord

Exercițiul, programat pentru ora 14.00, miercuri, 23 august, a obligat șoferii să oprească pe marginea drumurilor, iar ieșirile stațiilor de metrou vor fi închise, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne din Coreea de Sud, transmite digi24.ro.

„Ne așteptăm să întărim capacitatea de răspuns a națiunii printr-un exercițiu practic care să reflecte aspectele provocărilor Coreei de Nord”, a declarat prim-ministrul Han Duck-soo într-un comunicat de presă săptămâna aceasta.

Comunicatul spune că exercițiul de 20 de minute face parte dintr-un exercițiu mai amplu de testare a răspunsului guvernului sud-coreean la potențiale amenințări, inclusiv „amenințări avansate cu rachete nucleare, atacuri cibernetice, teroare cu drone etc.”. De asemenea, premierul le-a cerut sud-coreenilor să ia în serios exercițiile, lucru care nu a fost întotdeauna cazul.

Mulți sud-coreeni s-au resemnat cu faptul că o mare parte a populației ar avea doar câteva minute pentru a răspunde la orice posibilă rachetă sau atac aerian nord-coreean. Capitala Seul, de exemplu, se află la doar 48 km sud de zona demilitarizată care separă sudul de nord, unde se menține o gamă largă de artilerie de-a lungul graniței.

De asemenea, se mai precizează că 13 zone ale țării desemnate ca “zonă de dezastru” în urma ploilor abundente recente vor fi excluse de la exercițiu. Sud-coreenii s-au obișnuit cu perioadele de relații dificile cu Nordul, dar nivelul actual de tensiuni este deosebit de ridicat. Coreea de Nord a lansat luna trecută o rachetă balistică intercontinentală cu cel mai lung timp de zbor din toate timpurile, cea mai recentă evoluție a unui program de rachete care a fost testat într-un ritm vertiginos în ultimii doi ani sub liderul Kim Jong Un.

Lansarea rachetei Hwasong-18 a fost efectuată „într-o perioadă gravă în care situația securității militare din Peninsula Coreeană și din regiune a atins faza de criză nucleară dincolo de Războiul Rece”, se arată într-un comunicat din presa de stat nord-coreeană.

Mai târziu, în iulie, un submarin cu rachete balistice nucleare a marinei americane a sosit în portul sud-coreean Busan, provocând mai multe amenințări din partea Phenianului, ministrul nord-coreean al apărării Kang Sun Nam declarând că prezența navei ar putea îndeplini criteriile țării pentru utilizarea arme nucleare.

Han, premierul sud-coreean, a declarat că exercițiul de apărare civilă se desfășoară în contextul exercițiilor militare la scară largă dintre SUA și Coreea de Sud, colaborare ce atras critici aspre din partea Phenianului în trecut.

De asemenea, va avea loc la mai puțin de o săptămână după ce președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va călători în Statele Unite pentru o întâlnire trilaterală cu președintele american Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida, unde „amenințarea continuă reprezentată de” Coreea de Nord va fi ordinea de zi, conform unei declarații a Casei Albe.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata