57 de profesori din UTA Găgăuzia, Taraclia și Bălți pleacă în România pentru un curs de formare profesională

Cel de-al doilea grup de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și municipiul Bălți, vor participa la cursuri de perfecționare a limbii române. Acestea se vor desfășura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 17-31 iulie. Astfel, grupul format din 53 de profesori va avea posibilitatea să-și perfecționeze competențele lingvistice.

VALENTINA OLARU, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării: „El va oferi celor 53 de profesori din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți ocazia de a se aprofuda în studiul limbii și literaturii române. De a participa la prelegii susținute de personalități academice notorii, de renume. De a vă bucura împreună de activități culturale care vă vor îmbogăți experiența dumneavoastră profesională și dorința dumneavoastră de a fi promotorii adevărați ai culturii și limbii române în continuare.”

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că, prin participarea la cursuri în România, profesorii vor avea ocazia nu doar să-și perfecționeze abilitățile lingvistice, ci și să descopere noi metode și practici pedagogice pe care le vor putea aplica ulterior în școli.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Apreciem mult că în cadrul acestui grup noi nu avem doar profesori de limbă română cum a fost în cazul primului grup, dar avem și profesori de alte discipline care cochetează cu ideea de a preda limba română sau deja o fac – disciplina de bază pe care o predau la școală. Asta face parte din strategia noastră generală de a promova educația multilingvă. Încercarea de a migra mai multe discipline în școlile alolingve, în special în Găgăuzia în direcția limbii române sau în direcția limbii găgăuze.”

La eveniment a fost prezent și ambasadorul României în Republica Moldova, Criastian-Leon Țurcanu. El a menționat că, după cei 57 de profesori care au făcut parte din primul grup, la cursuri de perfecționare organizate în România, pe parcursul anului curent, de instruiri vor beneficia și alte două grupuri de cadre didactice.

CRISTIAN-LEON ȚURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Este un proiect frumos pe care îmi doresc foarte mult să-l putem continua și în anul viitor, și să avem și mai multe locuri pentru cadrele didactice și universitare interesate să-și perfecționeze cunoștințele de limbă română în România. Încă o dată felicitări dumneavoastră, în primul rând. Sper să vă întoarceți din România cu mai multe cunoștințe, cu plăcerea de a fi participanți la un program care, cred eu, este deosebit de util și să încurajați și pe colegii dumneavoastră să participe la edițiile următoare.”

Potrivit Ministerului Educaţiei și Cercetării, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați aproximativ 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata