Certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Uniunea Europeană. Maia Sandu: „Subiectul a fost discutat la nivelul țărilor UE”
Certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova ar putea fi recunoscute în Uniunea Europeană, susține președinta Maia Sandu. Aceasta a declarat în cadrul emisunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, că Republica Moldova este printre cele 10 țări, cetățenii cărora vor putea intra în țările Uniunii Europene cu un certificat de vaccinare, potrivit Agora.md.
„Subiectul a fost discutat la nivelul țărilor UE. R. Moldova este printre cele 10 țări, dacă nu greșesc, cetățenii cărora pot intra în țările UE dacă au test negativ sau dacă au certificat de vaccinare cu un vaccin recunoscut în spațiul UE. Azi a fost prima ședință și asta va fi decizia. Cei care s-au vaccinat cu un vaccin recunoscut de către Agenția Europeană pentru Medicamente vor putea să prezinte acest certificat. Anume Agenția, dar trebuie verificat”, a declarat Maia Sandu.
La nivel internațional, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fapt pentru care fiecare țară își creează propriul mecanism de validare a acestora. În cazul Republicii Moldova, certificatul emis de Centrele de vaccinare din țară, include toate datele necesare unui astfel de document, cum ar fi datele personale, producătorul, seria vaccinului și lotul din care provine acesta, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi QR Cod, semnătura și ștampila. Mai mult, aceste date sunt prezentate în limbile română, rusă și engleză.