Ceban: „Tariful la gaz ar fi trebuit să fie ridicat mai devreme pentru a evita datoriile”

Chiar dacă unii continuă să ne spună că foarte curând prețul mediu de achiziție al gazelor naturale va scădea, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban rămâne realist în acest an sens și declară că, cel puțin, în 2022, Moldova nu va achita pentru importul gazelor mai puțin de 620 de dolari per mia de metri cubi.

Astfel, în cadrul emisiunii „Teritoriul Libertății”, Vadim Ceban a mai spus că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a fost deja înștiințată în acest sens.

(Vadim Ceban, președintele Moldovagaz)

„Astăzi, potrivit metodologiei de pe piață, există acest termen de preț mediul anual. Potrivit datelor noastre, în acest an tariful mediu va fi de 620 de dolari. De ce? Doare în luna ianuarie a fost înregistrat un preț mediul anul foarte mare. Anume acest preț a ridicat și tariful pentru următoarele luni.”

În condițiile date, nici tariful pentru consumatorii finali nu va scădea, a mai menționat Ceban.

 (Vadim Ceban, președintele Moldovagaz)

„La noi acum se apropie data de 20. Noi, până pe 20 februarie trebuie să plătim 100 de milioane de dolari. Noi ce trebuie să facem? Trebuie să luăm de undeva acești bani. Dacă vom lua credite, suma, respectiv tariful final va fi și mai mare din cauza procentelor, trebuie să recunoaștem acest lucru.”

 Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de Gazprom către Moldovagaz, constituie în luna februarie 563 de dolari pentru o mie de metri cubi, reieșind din formula de calcul inclusă în contractul în vigoare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata