Sancțiunile împotriva Moscovei interferează cu comerțul liber și ar putea provoca o criză alimentară, așa că ridicarea lor ar trebui luată în considerare pentru a rezolva problema. Așa a declarat viceministrul de Externe Andrei Rudenko, ca răspuns la apelul adresat lui Vladimir Putin de către directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, de a deschide porturi maritime ucrainene pentru exportul de cereale, din care milioane de tone sunt blocate acolo din cauza războiului.
David Beasley, comisar ONU)
„Cifrele au trecut de la 80 de milioane la 135 chiar înainte de covid. Apoi din cauza covidului – de la 135 la 276 de milioane de oameni care sunt amenințați de foamete. Și acest număr, din cauza crizei ucrainene, va crește la cel puțin 323 de milioane. De fapt, eșecul de a deschide aceste porturi în regiunea Odesa va fi o declarație de război la adresa securității alimentare globale, iar acest lucru va duce la foamete, destabilizare și migrație în masă în întreaga lume”.
Moscova susține că nu Rusia blochează navele cu cereale, ci Ucraina, care a minat zona maritimă.
(Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA)
„Nu, decizia de a folosi hrana ca armă este luată de Moscova și numai Moscova, spune secretarul de stat al SUA Anthony Blinken. – Nu mă credeți, aveți încredere în Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, care a spus recent că produsele agricole ale Rusiei sunt „arma ei liniștită”.
Între timp, joi, Senatul SUA a aprobat în mod covârșitor un nou pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.