ANSP: Calitatea apei potabile în fântânile din țară, în proporție de 97%, nu corespund normelor sanitare
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), informează că prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, monitorizează calitatea apei potabile în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. O deosebită atenţie se acordă evaluării riscurilor pentru sănătatea publică, condiţionată de accesul la apa de calitate.
Conform datelor statistice obținute în urma monitorizării calității apei potabile pe parcursul anului 2021, fântânile publice din țară, în proporție de 97%, nu corespund Normelor sanitare. Probele cercetate au fost neconforme după conţinutul sporit de nitraţi, fier, fluor, precum și unii parametrii microbiologici, cum ar fi Escherichia Coli și enterococii intestinali.
Rezultatele încercărilor de laborator efectuate de către ANSP relevă că ponderea probelor prelevate din apeductele rurale neconforme Normelor sanitare la parametrii chimici a constituit, în anul 2021 — 60% la parametrii chimici, comparativ cu anul 2020 – 57,7% şi cu anul 2019 – 58,7% şi 30% la parametrii microbiologici, comparativ cu anul 2020 — 37% şi cu anul 2019 – 31%.
În unele raioane, în anul 2021, prezenţa poluanţilor chimici în exces în apa din fântânile publice nu a fost constatată (Ialoveni, Basarabeasca şi Vulcăneşti). În raioanele Anenii – Noi, Drochia, Teleneşti, Ungheni, apa este mai poluată, comparativ cu alte raioane ale ţării, în special la conţinutul de nitraţi.
Calitatea apei potabile din sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă din apeductele urbane se caracterizează prin următoarele valori comparative cu anii precedenți: la parametrii chimici — ponderea probelor neconforme Normelor sanitare a constituit, în anul 2021 — 16%, anul 2020 — 17,7% şi anul 2019 – 13%, la parametrii chimici şi la parametrii microbiologici — 7%, în 2020 — 32% şi 2019 — 20,7%.
Urmare analizelor efectuate, specialiștii în sănătate publică recomandă utilizarea apei potabile livrate în mod centralizat, prin intermediul apeductelor, întrucât aceasta este mai sigură din punct de vedere al potabilității.