DOC/ Delegația UE face apel la guvernul PAS să sporească transparența și răspunderea publică în cadrul proceselor de luare a deciziilor
Pe 1 noiembrie 2022, la Chișinău s-a desfășurat cea de-a douăsprezecea reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova (CPA). Astfel, Comitetul Parlamentar de Asociere a trecut în revistă situația actuală a relațiilor UE-Moldova și a implementării Acordului de Asociere.
Ca urmare, Parlamentul Republicii Moldova a publicat Proiectul de Declarație a Comitetul Parlamentar de Asociere ce conține un șir de recomandări și declarații finale.
Printre observațiile Comitetului Parlamentar de Asociere se poate evidenția salutul privind decizia „excepțional de rapidă a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a garanta Moldovei statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, în contextul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, care a afectat și Moldova în mod disproporționat”, precum și salutul privind „recunoașterea de către Consiliul European a perspectivei europene pentru Moldova, Ucraina și Georgia”, cât și recunoașterea că „viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în UE”.
De asemenea, Comitetului Parlamentar de Asociere subliniază că așteaptă cu interes evaluarea progresului Republicii Moldova și a pașilor ulteriori, „odată ce condițiile stabilite în Avizul Comisiei sunt îndeplinite, cel târziu în octombrie 2023 în următorul pachet de extindere”.
Cu referire la consecințele agresiunii militare neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei, Comisia comunică că își reiterează angajamentul UE față de suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Moldova „în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și sprijină eforturile sale pentru a aplica pe deplin acele principii”.
Totodată, în proiectul de declarație se mai menționează că Comitetului Parlamentar de Asociere condamnă „tentativele de destabilizare din partea protestelor repetate regizate de Partidul Șor și finanțate din resurse ilegale; condamnă campaniile dure de dezinformare împotriva Președintelui Sandu și a autorităților moldovenești”.
Cu privire la reîntărirea relațiilor UE – Republica Moldova și realizarea unui program ambițios de reforme, Comitetul a făcut un apel la guvernul moldovean să sporească transparența, controlul democratic și răspunderea publică în cadrul proceselor de luare a deciziilor și să
coopereze îndeaproape cu societatea civilă pentru a face posibile controlul public și incluziunea.
„Întețirea implicării societății civile în procesele de luare a deciziilor la toate nivelele este nucleul Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și figurează și în condițiile enunțate în Avizul Comisiei”, se mai menționează în proiectul de declarație.
Lista întreagă de recomandări și decizii finale, o puteți găsi în documentul atașat: