VIDEO/ Cinci miliarde de lei pentru compensarea facturilor în sezonul rece. Câte cereri au fost înregistrate până în acest moment
Cinci miliarde de lei. Atât și-a propus să cheltuie statul în acest sezon rece pentru suportul la facturi. Despre acest lucru a informat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
„Înregistrarea pe platformă, în cadrul Programului de „Ajutor la contor” este în plină desfășurare. Până în acest moment sunt înregistrate 645.000 de cereri de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică. Vă reamintesc că atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută în mod automat, în sistemul informațional „vulnerabilitatea energetică” pe data de 25 noiembrie.”, a menționat Spatari.
Volumul maxim compensat pentru consumatorii casnice de consum de gaze naturale lunar este de 180 de m3, a anunțat oficialul. Astfel, conform nivelului de vulnerabilitate energetică, moldovenii ar urma să primească, potrivit tarifelor actuale, următoarele ajutoare: cei din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată – 17,26 lei/m3, pentru categoria de vulnerabilitate ridicată – 15,26 lei/m3, pentru categoria de vulnerabilitate medie – 12,26 lei/m3, iar pentru categoria de vulnerabilitate scăzută – 24 lei/m3.
Marcel Spatari a făcut referire și la consumatorii casnici de energie termică.
„Volumul maxim compensat va fi 1,3 Gcal pe lună pe loc de consum. Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 de lei per Gcal, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 1700 de lei per Gcal, iar cei cu vulnerabilitate energetică medie – un tarif de 1950 de lei per Gcal. Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2500 de per Gcal.”, a adăugat Marcel Spatari.
Pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, cu un consum de cel puțin, 1,4 Gcal vor primi o compensație lunară de 1825 de lei – la Chișinău și 2080 de lei – la Bălți, pentru că tarifele sunt diferite, a mai adăugat ministrul.
Legat de compensarea pentru consumul de energie electrică, limita maximă va fi de 75 de kWh pe loc de consum lunar, iar ajutorul va varia între 3,3 lei/kWh și 3,7 lei/kWh, în funcție de categorie de vulnerabilitate.
Menționăm că, toate diferențele de tarif sus-menționate vor fi indicate în facturile din această lună.