Facturile la gaz pentru luna noiembrie NU vor fi compensate. Moldovagaz: Recalcularea se va reflecta în factura pentru luna decembrie

Compania „Moldovagaz” anunță joi, 8 decembrie, despre finalizarea procesului de emitere și distribuire a facturilor de plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie. Potrivit companiei, în urma acestui proces au fost identificate mai multe discrepanțe, astfel compania spune că abia în facturile pentru consumul din decembrie vor fi recalculate erorile financiare.

Printr-un comunicat emis de „Moldovagaz” se menționează că în urma stabilirii categoriilor de vulnerabilitate a cetățenilor, au fost înregistrate câteva erori, fiind identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unor consumatori, indicat în actele de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei de compensații.

În această situație, compania propune consumatorilor finali de gaze naturale să efectueze plățile conform facturilor emise pentru consumul lunii noiembrie. Totodată, discrepanțele (erorile) financiare identificate în următoarele zile/săptămâni vor fi înregistrate ca plată în avans, iar recalcularea efectuată se va reflecta în factura pentru luna decembrie, care urmează a fi expediată consumatorilor la începutul lunii ianuarie”, se arată în comunicat.

Compania menționează că în cazul întrebărilor suplimentare, consumatorul poate apela la Moldovagaz, la numărul unic 1304 sau se poate adresa la centrul relații cu consumatorii, situat la adresa mun. Chișinău, str. Pușkin, 64, precum și la oficiile comerciale ale companiei în regiunile țării.

Anterior, ministrul Muncii, Marcel Spatari anunța că pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 metri cubi pe lună, cu 30 metri cubi mai mult față de plafonul stabilit anul trecut.

„Vor fi oferite compensații consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale, energie termică în regim centralizat și energie electrică. Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat în contextul obligației de serviciu public se stabilește la 180 de metri cubi pe lună per loc de consum, ceea ce este cu 30 de metri cubi pe lună mai mult decât plafonul care a fost aplicat anul trecut.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică, în limita plafonului pe care l-am menționat vor fi următoarele: pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, prețul final va fi 12 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, prețul final va fi de 14 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15,27 de lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 2750 de lei.

Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, prețul final va fi de 17 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 de lei pe metru cub, iar pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, prețul final va fi de 24 de lei pe metru cub, ceea ce înseamnă o compensație de 5,27 de lei pe metru cub”, a relatat Marcel Spatari.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata