Autoritățile Marii Britanii au anunțat vineri, 9 decembrie, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume. Pe listă se regăsesc liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vladimir Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție, scrie ZdG.
„Ilan Șor, președintele Partidului Șor din R. Moldova, ar fi implicat în scandalul de fraudă bancară din 2014 din Moldova. Șor a fost acuzat de luare de mită pentru a-și asigura poziția de președinte al Băncii de Economii în 2014.
Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost politician, fugar de justiția moldovenească, implicat în capturarea și coruperea instituțiilor de stat din R. Moldova”, se arată într-un comunicat al Guvernului Marii Britanii.
La rândul său, Ambasadorului Marii Britanii în Moldova, Steven Fisher, cei doi “ moldoveni corupți și-au folosit puterea și influența pentru a se îmbogăți ilegal – furând de la concetățeni și subminând statul de drept”.
„Este datoria noastră ca națiune să promovăm societăți libere și deschise în întreaga lume. Sunt mândru de ceea ce am făcut în Marea Britanie pentru a susține drepturile omului și statul de drept, apărând pe scena mondială ceea ce credem că este corect. Ne angajăm să folosim fiecare pârghie pe care o avem la dispoziție și să lucrăm cu fiecare partener pe care îl avem pentru a ne asigura un viitor liber în detrimentul fricii”, a spus Fisher.
De cealaltă parte, autoritățile au anunțat că Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki. Declarațiile în acest sens au fost făcute astăzi de către Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe susținute în comun cu premierul Natalia Gavrilița.
Ministrul Justiței a precizat că noul document va clarifica care persoane pot fi subiectul sancțiunilor transpuse în Moldova. Proiectul va viza în special persoanele din lista de sancțiuni anunțată de SUA și pe cei ce au avut sau au legături directe sau indirecte cu aceștia. La fel, noua normă legislativă ar urma să prevadă și necesitatea înghețării activelor, dar și a bunurilor deținute de persoanele vizate. De asemenea, persoanele ce vor deveni subiecți ai noii legi nu vor putea face tranzacții bancare și nici nu vor putea dona sau vinde bunurile deținute. Iar bunurile acestora vor fi gestionate de persoane desemnate de stat.
Premierul Natalia Gavrilița a reiterat necesitatea eradicării corupției și a specificat că toți funcționarii corupți vor fi depistați și diferiți justiției. Ea a precizat că și anunțul făcut astăzi de autoritățile britanice în cazul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc „este un semnal clar că cei care au jefuit țara, vor ajunge acolo unde le este locul”.