Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a făcut astăzi un bilanț al anului agricol 2022 şi a prezentat perspectivele pentru 2023, transmite Moldpres.
„Pentru eficientizarea activității producătorilor agricoli, asigurarea securității alimentare a țării și în vederea sporirii bunăstării și siguranței consumatorilor, ministerul de comun cu autoritățile de profil din țară și de peste hotare a întreprins un șir de activități importante pentru sectorul agroindustrial”, a declarat Bolea.
Printre cele mai importante acţiuni ministrul a numit alocarea sumei de 1,75 miliarde de lei (mai puţin de un miliard de euro) pentru Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, cu peste 60% mai mult față de anul trecut; acordarea a peste 300 de milioane de lei pentru compensarea integrală a accizelor la motorina utilizată în anul curent de producătorii agricoli mici și mijlocii; dublarea cotelor de export în UE pentru șapte produse agricole moldovenești: prune, mere, roșii, struguri de masă, usturoi, cireșe și suc de struguri etc.
De asemenea, oficialul a reiterat că siguranţa alimentară a Republicii Moldova nu va fi afectată, în pofida anului agricol neobişnuit, după modalitatea de manifestare a secetei şi criza generată de războiul din Ucraina.
„Anul acesta este atipic. Culturile de grâu chiar dacă nu au avut recolta aşteptată, oricum au făcut roadă. Raionul Ştefan Vodă şi alte localităţi din sudul ţării au fost foarte mult afectate, însă asta i-a determinat pe fermieri să conștientizeze că trebuie să investească mai mult în sisteme eficiente de irigare. Procentual, în unele raioane mai puţin, în altele mai mult, dar per ansamblu politica alimentară a ţării a fost asigurată”, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
În altă ordine de idei, Vladimir Bolea a remarcat extinderea listei de produse social importante și plafonarea adaosului comercial permis (ulei dezodorizat, carne de porc, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă), consolidarea cadrului de subvenționare în agricultură prin îmbunătățirea accesului producătorilor micro mici și mici, tinerilor fermieri și femeilor fermier la ajutor din partea statului. Totodată, a fost majorat plafonul de subvenționare în scopul încurajării asocierii producătorilor agricoli; dezvoltării infrastructurii post-recoltare și procesare; producerii laptelui/cărnii, renovării fermelor; achiziționării utilajului și instalațiilor de producere a energiei regenerabile; sprijinirii competitivității sectorului vitivinicol.
Conform oficialului, pentru perioada următoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare are setate mai multe priorități, care se înscriu în Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală 2022-2027; Programul privind securitatea alimentară a țării 2022-2024; ajustarea mecanismului de subvenționare; facilitarea obținerii autorizațiilor de mediu pentru folosința specială a apelor/irigarea terenurilor agricole, în condițiile climatice extreme; scutirea de plata accizelor la importul de păcură/combustibil utilizat de întreprinderile de procesare a producției de origine vegetală; identificarea noilor piețe de desfacere ş.a.
„Agricultura şi ramurile conexe acesteia trebuie făcută cu calculatorul pe masă, gândind pragmatic, în interesul fermierului, producătorului, agentului economic din sector, precum şi al consumatorului, cetăţeanului care are dreptul şi trebuie să fie asigurat cu produse conforme, de calitate şi sănătoase”, a rezumat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.