O melodie a trupei Zdob și Zdub, motiv de inspirație pentru un student român: A luat locul I la un concurs internațional

Trenulețul, faimoasa melodie a trupei Zdob și Zdub, a devenit studiu de caz într-un concurs internațional de eseuri desfășurat în Austria. Un student român a câștigat locul întâi la concursul, care avea ca temă naționalismul, cu o analiză a cântecului care a fost al doilea cel mai votat de telespectatori la concursul Eurovision, de anul trecut, scrie Euronews România.

Zdob și Zdub și Frații Advahov au reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision 2022 cu melodia „Trenulețul” care recreează simbolic o călătorie de la Chișinău la București.

Potrivit sursei, pentru studentul Răzvan Foncea, „Trenulețul” a devenit obiect de studiu într-un concurs de eseuri despre naționalism. Lucrarea sa a primit premiu I la Universitatea Central Europeană din Viena.

Trenulețul este un veritabil exercițiu muzical de diplomație publică, care a reușit să le transmită milioanelor de telespectatori ideea că frontierele nu întotdeauna despart. În clipul video apare Ștefan cel Mare pe un covor, în cadrul controalelor vamale, ceea ce provoacă atât o reacție umoristică, cât și una simbolică, solemnă, pe care o au vameșii – care apoi se alătură horei, cu ceilalți călători. Acesta este un moment al naționalismului banal”, a spus Răzvan Foncea, student, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB Cluj.

Fiind un fan al trupei Zdob și Zdub, pe care îi consideră adevărați ambasadori ai Republicii Moldova, Răzvan Foncea își dorește să plece la studii de master la Paris și apoi să revină în țară.

„Îmi place foarte mult. Când eram mic ascultam „Bunica bate toba” și îmi doream mult să bat și eu toba, dar nu am bătut-o, am ascultat muzica lor în permanență. Acum ascult „Trenulețul” zilnic”, a mai spus Răzvan Foncea.

De cealaltă parte, pentru membrii trupei, studiul lui Răzvan a fost surprinzător.

„Fain! Dacă muzica te provoacă la lucruri interesante, creative, de ce nu? Mesajul meu e bravo, respect! E interesant de făcut analiza despre tot ce se întâmplă prin artă. „Trenulețul”, pentru noi, e un simbol, ca pentru fiecare muzician, ca mașina timpului, prin care noi călătorim, pentru că un muzician rock nu poate trăi fără concerte și fără drumuri”, a menționat Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub.

La Eurovision, „Trenulețul” a fost a doua cea mai votată melodie de către telespectatori, după marea câștigătoare din Ucraina, iar în finală s-a clasat pe locul 7. A fost a treia participare a formației Zdob și Zdub la Eurovision, după cele din 2005 și 2011. Piesa „Trenulețul” are peste 13 milioane de vizualizări pe Youtube.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata