Obiectivul principal trasat de cabinetul condus de Dorin Recean și președintele Maia Sandu, este ca Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030. Declarațiile în acest sens au fost făcute de ministrul de externe, Nicu Popescu, în cadrul unui briefing susținut cu ocazia împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare la UE.
Potrivit oficialului, singura și principala modalitate de-a asigura pacea, calmul și stabilitatea țării noastre reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.
„Este absolut imperativ, absolut vital pentru țara noastră, pentru societatea noastră să aducem Republica Moldova în Uniunea Europeană și prin acest lucru să păstrăm pacea, calmul și libertatea de pe teritoriul nostru”, a spus Nicu Popescu.
În context, vicepremierul a ținut să reitereze că Uniunea Europeană continuă să fie cel mai important partener comercial pentru Moldova, odată ce în ultimul an s-a reușit exportarea pe piața UE, bunuri în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 60% din totalul de exporturi.
În același timp, oficialul moldovean a declarat că pe lângă îmbunătățirea legislației și realizarea reformei justiției, pentru a accede în familia UE, trebuie să fie îmbunătățită securitatea rutieră a statului, precum și să fie dezvoltată infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
„Atât pe spectru politic, cât și pe spectru de infrastructură avem foarte mult de lucru – calitatea drumurilor, calitatea spitalelor, calitatea sistemului educațional. Și iată avem câțiva ani de muncă multă, muncă grea în absolut fiecare domeniu”, a mai menționat vicepremierul.
În urmă cu un an, pe 3 martie 2022, Moldova a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. În aprilie, guvernul a primit două părți ale unui chestionar privind cererea de aderare la UE. Totodată, Moldova și Ucraina, care au primit statutul de candidat, au primit și „temele pentru acasă” – o listă de recomandări de la Comisia Europeană care trebuie completată pentru a începe negocierile de aderare.