Ministrul Energiei: Republica Moldova nu poate rezilia în acest moment contractul cu Gazprom

Deși a provocat multe bătăi de cap și diferite controverse atât pe scena politică de la noi, cât și în rândul cetățenilor, contractul semnat de Moldova cu Gazprom în toamna lui 2022 nu poate fi reziliat de țara noastră. Și asta pentru că, gazele rusești sunt utilizate pentru asigurarea energiei în Transnistria, iar o eventuală sistare a lor ar putea provoca o criză umanitară în stânga Nistrului. Declarația îi aparține ministrul Energiei, Victor Parlicov, și a fost făcută într-un interviu pentru Agerpres

„Nu este o problemă rezilierea contractului cu Gazprom. Trebuie să înțelegem că Gazprom păstrează un rol, care este foarte important în asigurarea cu gaze, în special, a regiunii din stânga Nistrului. Asta premie, pe de o parte, menținerii unei stabilități sociale în stânga Nistrului și să nu ne pomenim cu o criză de proporții, inclusiv una umanitară”, a spus Victor Parlicov.

Mai mult, zice oficialul, gazul rusesc care ajunge în stânga Nistrului ajută și cetățenii de pe cealaltă parte a râului.

„Cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană din cazul livrat, de facto, gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem costul la energie pentru cetățeni, pentru economie”, a adăugat ministrul Energiei.

Autoritățile de la Chișinău caută în continuare variante alternative mai noi cu privire la livrarea de gaze către Moldova, a dat asigurări Victor Parlicov.

Subiectul gazelor naturale rusești livrate de Gazprom în Transnistria a revenit în prim-plan în debutul acestei săptămâni, când, după o întrerupere de trei luni, Moldovagaz a decis să redeschidă robinetul pentru această regiune, fără a anunța autoritățile de la Chișinău.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata